brood

Misconcepties over brood…

Brood is al honderden, misschien wel duizenden, jaren een belangrijk onderdeel van onze voeding. Maar tegenwoordig kiezen veel mensen toch liever voor een alternatief, omdat dit gezonder zou zijn. Denk aan granola, muesli of havermout. Want brood is toch ongezond? Brood is toch een dikmaker? Maar klopt dat wel allemaal? Er is namelijk veel te lezen over brood, maar niet alles wat je leest moet je geloven. Wij zetten een aantal van deze veelvoorkomende misconcepties over brood op een rijtje:

1. Brood zorgt voor een laag bloedsuikergehalte

Niet waar! Wanneer je alleen maar brood eet, zonder beleg, dan kan dit inderdaad leiden tot een laag bloedsuikergehalte. Maar wanneer je jouw brood belegd, met bijvoorbeeld kaas, boter of iets anders, dan is dit gemakkelijk te voorkomen. En laten we eerlijk wezen, hoe vaak eet jij een broodje zonder beleg? 

2. Brood is een dikmaker

Wanneer je gaat diëten is het vaak brood, wat we als eerste gaan mijden. Want van brood wordt je nou eenmaal dik… Maar dit hoeft helemaal NIET zo te zijn. Wanneer je niet teveel, want teveel is nooit goed, brood eet en gewoon een evenwichtig dieet hebt hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs wanneer je aan het afvallen bent, kan brood nog steeds deel uitmaken van jouw dieet. Ga dan bij voorkeur wel voor brood die meer vitamines, mineralen en vezels bevat en vermijd wit brood zoveel mogelijk. 

3. Brood zorgt voor een opgeblazen gevoel

Er zijn veel mensen die na het eten van brood een opgeblazen gevoel krijgen. Dit hoeft echter niet aan het brood te liggen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de gevoeligheid voor gist, gluten, tarwe of bijvoorbeeld de combinatie van meel en eiwitten. Dit verschilt per persoon. Gelukkig is er genoeg keuze brood, waar jij misschien dan geen opgeblazen gevoel krijgt!

4. Brood is gezonder als het geen gluten bevat

Niet waar. Er wordt vaak gedacht dat glutenvrij brood gezonder is dan ander brood. Gluten zorgen voor de structuur van een brood. Een glutenvrij brood bevat alternatieve ingrediënten voor de structuur van het brood. Dit kunnen ook vetten of suikers zijn. Een glutenvrij brood hoeft dus zeker niet gezonder te zijn dan andere broden. Om dit te controleren, moet je toch echt naar de overige ingrediënten kijken.

Nu al deze misconcepties over brood uit de lucht zijn… Is het de perfecte tijd om even langs te komen bij Bakker Bertram in Amsterdam voor een ambachtelijk gebakken brood! Welk brood is jouw favoriet?

 

 

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *