zout

Het belang van zout bij brood bakken!

Bij het bakken van onze broden gebruiken we zout. Maar wat betekent zout eigenlijk voor je brood en hoe veel zout moet je toevoegen voor het perfecte brood. Als je veel brood eet, is de kans groot dat je het merendeel van jouw zoutinname krijgt via jouw broodjes. Benieuwd naar de rol van zout in brood, lees dan vooral verder?

Wat is de rol van zout bij het bakken?

  • Zout is een natuurlijke antioxidant in het deeg, die niet alleen maar smaak toevoegt maar ook helpt bij het naar voren brengen van andere smaken en aroma’s die aanwezig zijn in het bloem en andere ingrediënten. 
  • Naast het versterken van de smaak van het brood, speelt zout een rol bij het versterken van de glutenstructuur en sterkte van het deeg. Het helpt het brood om koolstofdioxidegas vast te houden, dat wordt gevormd tijdens het gisten. 
  • Zout vertraagt de gisting en enzymactiviteit in deeg. 
  • Vanwege de vochthoudende eigenschappen in zout, kan het ervoor zorgen dat een brood langer houdbaar blijft. In een vochtige omgeving kan dit er echter voor zorgen dat de korten zacht wordt en het brood vochtig. 

Hoe veel zout zit er gemiddeld in een brood?

Bij het bakken van brood ligt het percentage zout dat toegevoegd wordt aan brood tussen de 1,8 en 2,2% van de totale hoeveelheid bloem. Dit is afhankelijk van het recept en de voorkeuren. Te weinig zout kan leiden tot zachte broden, terwijl we een brood met een zoutgehalte boven de 2,2% vaak te zout vinden. 

Wat voor een zout wordt gebruikt bij het bakken van broden?

Het maakt niet uit wat voor een zout je gebruikt, als de zoutkristallen maar fijn genoeg zijn. Het zout moet makkelijk op te lossen zijn. Voor de smaak zal het niet veel uitmaken wat voor een zout je gebruikt. 

Is zout echt nodig in brood?

Het korte antwoord is: JA! Het is mogelijk om broden te bakken zonder zout. Echter zal je brood beter smaken en er beter uitzien wanneer je zout toevoegt. Natuurlijk kun je jouw zoutinname verminderen, door te kiezen voor een brood die relatief weinig zout bevat. 

Waar haal je de beste broden?

Bij Bakker Bertram natuurlijk! 😉 Bij ons in de winkel bakken we nog steeds broden volgens oude familierecepten. Daarnaast gaan we natuurlijk ook met de tijd mee, en vernieuwen we onze recepten continu! Heb jij onze verse broden al eens geproefd? Nee… kom dan eens bij ons langs. 

 

 

 

Posted in Nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published.