CROISSAINT

De geschiedenis van de croissant

Wie kent het niet: het croissantje! Met kaas, hagelslag, jam of misschien alleen wat roomboter. Dit broodje/gebakje wordt met de hand gemaakt met pure boter en het is natuurlijk een feestje voor de ogen. Als je aan een croissant denkt, wat is dan het eerste wat in je op komt? Waarschijnlijk denk je aan een heerlijk ontbijtje naast de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad.. Maar komt de croissant eigenlijk wel uit Frankrijk? Wat is eigenlijk de geschiedenis van de croissant?

Waar komt de croissant vandaan?

In deze blog geven wij een korte geschiedenis van het knapperige, halve maan gevormde broodje die we allemaal kennen. Mensen denken vaak dat de croissant uit Frankrijk afkomstig is, maar niets is minder waar. De croissant komt oorspronkelijk uit Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, en dus niet uit Frankrijk. In deze blog lees je meer over de (verhalen van de) oorsprong van de croissant.

De voorloper van de croissant

De ‘kipferl’ wordt gezien als de voorloper van de croissant. De kipferl is een Oostenrijkse zoetigheid , in de vorm van een maan. Deze zoetigheid wordt gemaakt met nootjes of andere vullingen. Het is een minder luchtig en minder kruimelig broodje, gemaakt met zachter deeg. De geschiedenis van de kipferl gaat terug tot de 13e eeuw en werd beschouwd als zoetigheid. Pas in het midden van de 16e eeuw werd deze Oostenrijkse zoetigheid deel van het ontbijt.

Verhalen over de oorsprong van de croissant

In de 17e eeuw verscheen het eerste recept van soortgelijk deeg, die later ook voor croissants werd gebruikt. Banketbakker François Piere de La Varenne ontwikkelde het recept voor ‘Pâte feulletée’, wat ook wel bekend staat als bladerdeeg. Later die eeuw, kwamen er meer verhalen over de oorsprong van de croissant in de wereld vanuit Wenen en Buda. Eén van die legendes suggereert dat de vorm van de croissant gelijk is aan de vorm van de Islamitische halve maan. De croissant werd gecreëerd voor de viering van de overwinning tegen de Umayyad-troepen.

Een ander verhaal, ook afkomstig uit Wenen, suggereert dat de croissant werd gecreëerd om de overwinning tegen de Ottomanen te vieren in 1683. De croissant zou refereren naar de Ottomaanse vlag. Een meer romantisch verhaal kwam uit de 18e eeuw. In dit verhaal wordt de croissant vaak toegewezen aan Marie Antoinette. Zij stond bekend om niet te eten tijdens een koninklijk diner, maar stiekem lekkere zoetigheid te eten. Haar liefde voor kipferls en het omdopen van de kipferl tot croissant zou de populariteit van de croissant hebben geholpen.

De eerste croissant

Het eerste geverifieerde historische bewijs van de croissant is echter toegewezen aan August Zang en zijn banketbakkerij Boulangerie Viennoise, in het begin van de 19e eeuw. De bakkerij was gespecialiseerd in lokale zoetigheden, met als meest bekende de kipferl. Zijn kipferl werd gemaakt met een meer kruimelig deeg en mensen begonnen de naam croissant te gebruiken door de vorm van het broodje.

Een Franse bakker genaamd Sylvain Claudius Goy schreef in 1915 een recept, dat de techniek omschrijft hoe de croissant tegenwoordig nog wordt gemaakt. In het eerste deel van de 20e eeuw, werd de croissant gebakken en geliefd door vele Franse bakkers. Na de tweede wereldoorlog werd de croissant alleen maar populairder, in Frankrijk, maar ook in de rest ban de wereld.

Vandaag de dag is de croissant niet alleen bekend in Frankrijk en Oostenrijk, maar ook in Argentinië, Italië, Polen, Amerika en veel andere landen. Het recept is door de jaren heen erg veranderd.

De croissant in Nederland

De croissant is ook niet meer weg te denken uit Nederland. Als ontbijt, lunch, of lekker tussendoortje. De lekkerste croissants worden natuurlijk vers gebakken bij Bakker Bertram! Geloof je het niet? Kom hem dan proeven bij onze bakkerswinkels in Amsterdam.

 

 

Posted in Nieuws and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.