baguette amsterdam

De geschiedenis van de baguette!

Naast wijn, kaas en de baret, is de baguette één van de nationale symbolen van Frankrijk. Elke dag worden er in Frankrijk ruim 30 miljoen baguettes verkocht en gegeten. De welbekende baguette is tegenwoordig over de hele wereld verspreid… Maar is deze baguette dezelfde als je in Frankrijk kunt eten. Hoe is de baguette eigenlijk precies ontstaan? Lees alles wat je moet weten over de baguette en de geschiedenis van de baguette in deze blog: 

De geschiedenis van de baguette

De precieze origine van de baguette is niet bekend, maar er bestaan een aantal mythes over het ontstaan. Het bekendste verhaal in Frankrijk is het verhaal dat de oorsprong verband houdt met het ontstaan van de Parijse metro. De ondergrondse werkers hadden de bakkers gevraagd een brood te bakken, die ze niet hoefde te snijden met een mes, maar gewoon met hun handen konden breken. Hierdoor hoefde de werkers geen messen meer mee te dragen, en zou geweld onder de werkers afnemen. 

Een ander verhaal heeft te maken met een wet die Franse bakkers verbood om voor 4 uur ‘s ochtends wakker te worden. Daarom moesten de bakkers een brood verzinnen, die niet zoveel tijd nodig had om te rijzen als een traditioneel brood. En dit was dus de baguette geweest. Een ander Frans verhaal van het ontstaan van de baguette heeft te maken met de oorlogen van Napoleon Bonaparte. Een lang en dunner brood was gemakkelijker te vervoeren door de soldaten. Het laatste verhaal suggereert dat de baguette niet eens in Frankrijk is uitgevonden, maar net als de croissant in Oostenrijk. De baguette zou in Wenen zijn uitgevonden in de 19e eeuw. Maar dit verhaal is een stuk minder populair in Frankrijk.

Eerst Frankrijk, nu de wereld

In Frankrijk zijn er verschillende soorten baguettes, met allemaal hun eigen eigenschappen. Het recept blijft natuurlijk hetzelfde, maar de vorm en de kort verschilt. Een baguette is gemiddeld 65 cm lang en weegt 250 gram. In Frankrijk worden er gemiddeld 30 miljoen baguettes gegeten per dag. Maar door de jaren heen heeft de baguette de wereld veroverd. In Algerije worden er zelfs nog meer baguettes gegeten dan in Frankrijk. Ook in Marokko, Tunesië en Vietnam worden dagelijks baguettes gegeten. Over de hele wereld worden baguettes verkocht, maar let wel op dat deze niet in elk land hetzelfde smaakt als een originele baguette!

Bakker Bertram Amsterdam

En natuurlijk kennen we de baguette in Nederland ook. Bij Bakker Bertram bakken we onze baguettes nog volgens oud familierecept. Elke dag vers voor jou gebakken! Dus haal bij ons een heerlijke baguette, zoals die ook in Frankrijk zou proeven. Kom eens langs!

 

 

Posted in Nieuws and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published.