Bloem vs Meel

Bloem vs. Meel: wat is het verschil?

We krijgen vaak de vraag wat het verschil nu is tussen bloem en meel. Want is het niet gewoon hetzelfde? Want ze kunnen beide gebruikt worden om een brood te bakken, toch? Wij beantwoorden graag je vragen over bloem en meel! Lees snel verder.

Verschillende soorten meel en bloem

Er bestaat niet maar één soort bloem of meel. Er zijn verschillende soorten, uit verschillende landen over de hele wereld. Meel is namelijk vermalen graan, en er zijn verschillende soorten graan. Misschien ken jij alleen de bekende, zoals: tarwe, spelt of bloem. In werkelijkheid zijn er veel meer soorten graan, die jij misschien niet eens kent. Je hebt bijvoorbeeld ook rogge, haver, maïs en ga zo maar door! Van deze granen wordt meel gemaakt en van sommige soorten graag wordt ook bloem gemaakt. 

Bloem en mee zijn dus niet hetzelfde. Wij leggen de verschillen uit:

Wat is meel?

Volkoren meel, is meel waarin de hele graankorrel is verwerkt. In de graankorrel zitten alle voedingsstoffen en deze worden ook behouden. Hiervan wordt volkorenbrood gemaakt, en omdat alle voedingsstoffen worden behouden is dat een erg voedzaam brood. Van dit brood is ook niet veel nodig om een verzadigd gevoel te krijgen. 

Wat is bloem?

Maar wat is bloem dan precies? Bloem is meel die gezeefd is. Tijdens dit proces worden de buitenste schilletjes van de graankorrel (ook wel zemelen genoemd) eruit gezeefd en blijft er dus alleen bloem over. Bloem bevat dus minder voedingsvezels dan meel. De structuur is fijner, omdat de grotere korrels eruit zijn gezeefd. Bloem is perfect om wit brood te maken. 

Welke kies jij?

Welk brood is jouw favoriet. Ga jij liever voor een volkoren brood, of heb je toch liever een witbrood. Bij Bakker Bertram hebben we het allemaal. Wij bakken onze broden nog volgens oud familierecept. Kom onze vers gebakken broden maar eens proeven! Bekijk hier waar je ons kunt vinden: contact.

 

zuurdesem

7 Voordelen van zuurdesem brood

Er zijn veel verschillende broden. Soms is het moeilijk om te kiezen. Want ga je voor de gezondere optie, of heb je liever een witbrood. Onze favoriet is toch wel een zuurdesem brood! Het is moeilijk te geloven dat water, bloem en zout genoeg is om een zuurdesem brood te kunnen maken. En een zuurdesem is niet alleen heel lekker, maar is daarnaast ook nog eens gezond. Wij sommen de voordelen van een zuurdesem voor je op:

  1. Het heeft een lekkere kost

De korst van een zuurdesem is heerlijk. Het is een combinatie tussen zuur en knapperig. 

  1. Het is voordelig

Je hebt er alleen water, meel en zout voor nodig. Daarnaast geeft het ook snel een verzadigd gevoel, waardoor je er minder van zult eten. 

  1. Het blijft langer goed

Een zuurdesem brood blijft langer houdbaar dan de meeste broden, zeker als je het nog niet aangesneden hebt. 

  1. Ook voor mensen met een glutenallergie

Ook voor mensen met een glutenallergie is dit brood een goede optie. 

  1. Het bevat B-vitamines

Een zuurdesem brood bevat meer B-Vitamines dan een normaal brood. 

  1. Het bevordert de opname van mineralen

Door de granen in het brood worden mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer beter opgenomen door het lichaam. 

  1. Het is goed voor de darmen

De bacteriën die zich in het brood bevinden zijn goed voor onze darmen. Dit zijn namelijk goede bacteriën.  

  1. Het bevat minder acrylamide

Acrylamide is slecht voor ons lichaam en ontstaat wanneer koolhydraatrijke producten worden verhit. Een zuurdesem brood bevat minder acrylamide dan een gewoon brood. 

  1. Houdt insuline onder controle

Het insuline level blijft stabieler bij het eten van een zuurdesembrood, in vergelijking tot een normaal brood. 

Dus naast dat het erg lekker is, heeft het eten van een zuurdesem ook verschillende voordelen. Kom eens bij ons langs om te proeven!

Speltbrood

Is speltbrood echt zo gezond?

Er zijn zoveel verschillende soorten broden… Er zijn er teveel om op te noemen. Heb jij een favoriet? Welk brood is nou het lekkerste en misschien nog wel belangrijker, welke is het gezondst? Tegenwoordig willen veel mensen beter op hun voeding letten, wat past bij het toenemende aanbod van ‘gezonde’ broden. Zo ook speltbrood. Maar is speltbrood wel echt zo gezond als wordt beweerd en is het gezonder dan een gewoon volkoren tarwebrood? Voordat we daar dieper op ingaan, zullen we eerst kijken naar wat speltbrood eigenlijk precies is.

Wat is speltbrood?

In haar originele staat heeft spelt een licht roudbruine kleur en smaakt het naar noten. Spelt is volkoren en heeft een luchtige en lichte textuur. De textuur is vergelijkbaar met die van tarwe. De spelt behoort tot dezelfde familie als tarwe, gerst en rogge. Spelt is al eeuwenoud en werd al in de bronstijd verbouwd door boeren. Echter is spelt een lange tijd verdwenen, doordat tarwe onze voorkeursgraan is geworden. Tarwe kon namelijk het meest efficiënt verbouwd worden. Maar tegenwoordig heeft spelt een comeback gemaakt als gezonde variant van tarwe!

Net zoals tarwe, gerst en rogge, bevat spelt gluten. Een verschil met tarwebrood is dat de gluten in speltmeel delicater is, waardoor je speltbrood dus ook anders moet bereiden. En dit is ook vooral belangrijk om te onthouden voor mensen met een glutenintolerantie.

Wat zijn de voordelen van spelt?

Spelt is veel moeilijker te bereiden dan tarwe. Het moet namelijk eerst gepeld worden. Natuurlijk is dit geen voordeel van spelt, maar juist het ‘schilletje’ rondom de speltpitten die het bereiden moeilijker maken helpen bij het beschermen en behouden van voedingsstoffen. De extra moeite om spelt te verwerken en bereiden is daarom wel de moeite waard, gezien de gezondheidsvoordelen. Spelt is een goede bron van voedingsvezels, proteïne, vitamines en mineralen. Daarnaast is spelt ook beter oplosbaar in water, hierdoor kan het lichaam dit beter verteren.

Conclusie

Onze conclusie: er zijn zeker extra gezondheidsvoordelen voor speltbrood! En bij Bakker Bertram kun je de lekkerste speltbroden halen. Maar een lekker tarwebrood op zijn tijd kan natuurlijk ook nooit kwaad!

Onze winkel bevindt zich in de Cornelisschuytstraat in Amsterdam en is 7 dagen in de week geopend! Neem een kijkje op onze over ons pagina, om meer te lezen over Bakker Bertram.

Gezocht!

Gezocht! Nieuwe verkoopmedewerker…

??? ???? ?? ???? ???? ??? ?????? ????????????????? ??! Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan, van 12 uur per week? Dan hebben wij misschien wel wat jij zoekt ?!?????? ???? ?? ??????? ??? ?? ???????:

Taken en verantwoordelijkheden

Dit is de ideale baan voor als je van lekker brood houdt! Werken bij een ambachtelijke bakker, waar je elke dag in contact staat met de klant. Hoe leuk is dat? Lees snel verder voor alle mogelijkheden.
In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verkoop van brood- en banketspecialiteiten, en het geven van advies hierover aan de klanten. Je zorgt ervoor dat de vitrines en schappen gevuld worden, neemt bestellingen op, werkt samen in een team verkopers en je verricht ook licht schoonmaakwerk. Een zeer veelzijdige job dus met een gezellig team en in het hippe Amsterdam Zuid.

Profiel kandidaat

Wat wij vragen:

  • Je bent klantvriendelijk en goedgehumeurd
  • Je ziet er representatief uit
  • Je spreekt vloeiend Nederlands en goed Engels, Frans is helemaal mooi
  • Vroeg opstaan is voor jou geen probleem

De werkdagen en -tijden waarop we verkopers zoeken zijn;

  • maandag t/m vrijdag 06:30 – 14:00, 7:00 – 17:00
  • zaterdag 6:30-17:00
  • zondag 7:00-16:00

Je kunt ervoor kiezen om 1, 2 of meer dagdelen per week te werken op dagen naar keuze.

 

LEES MEER OF SOLLICITEER

Schwarzkorn brood

Wat is een Schwarzkorn brood?

Er zijn zoveel verschillende soorten broden, dat het lastig is om alle broden te onderscheiden! Waarom zou je bijvoorbeeld een Schwarzkorn kiezen, als je ook voor een simpel volkoren brood kunt gaan? Wat is het verschil tussen die broden? In deze blog zullen we je wat meer informatie geven over de Schwarzkorn! Heb je na het lezen van deze blog nog steeds vragen? Laat dan een comment achter.

Wat is een Schwarzkorn brood?

Een Schwarzkorn is een volkoren brood, die voor minstens 90% bestaat uit gehele roggekorrels. Traditioneel, werd het brood 24 uur lang, langzaam gebakken waardoor de suikers in het brood konde karameliseren. Hierdoor krijgt het brood zijn donkerbruine kleur en zoete smaak. Tegenwoordig worden de broden vaak sneller gebakken en wordt de kleur en zoete smaak aan het brood toegevoegd.

Wat voor brood is de Schwarzkorn?

Het brood valt onder de categorie volkorenbrood.

Welke ingrediënten zitten er in het brood?

De hoofdingrediënen in het brood zijn onder andere: grofgemalen hele roggekorrels en natuurlijke zuurdesem. Daarnaast worden er bij dit brood ook vaak ingrediënten toegevoegd, zoals hazelnoten, havermout en zonnebloempitten.

Wat is kenmerkend aan het brood?

Het brood heeft een sterke smaak en heeft een donker bruine kleur. De korst is vochtig, taai en een beetje kruimelig.

Wat zijn de voordelen van een Schwarzkorn?

Het brood is zeker een goed alternatief voor een normaal volkoren brood. Het is namelijk een goede bron van veel vitamines en mineralen. Daarnaast is het brood ook een goede bron van vezels.

Waar koop ik een Schwarzkorn?

Natuurlijk koop je de lekkerste Schwarzkorn bij de bakker? Bij Bakker Bertram ben je er zeker van dat het brood met liefde is gebakken en ook nog eens lekker vers is! Koop een ongesneden half of heel brood, in plaats van een gesneden brood. Snijd het brood pas, wanneer je het gaat eten, hierdoor blijft de rest van het brood verser en verliest het niet zijn aroma.

Heb jij nog vragen over dit overheerlijke brood? Laat dan een reactie achter, of neem gemakkelijk contact met ons op!

 

Wat is het verschil tussen verschilende broden? En welke is nu het gezondste?

Volkoren, meergranen, zuurdesem, tuinbrood, wit, rogge-, gluten vrij brood… Er zijn zoveel keuzes in brood, hoe moeten we nu weten welke het beste is? Brood is altijd al populair geweest in Nederlandse huishoudens. Het is een goede bron van koolhydraten, heeft een laag vetpercentage en volkoren varianten zijn ook nog een goede bron van proteïnes, vezels, vitaminen en mineralen. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat volkoren brood verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Maar wat is nu precies het verschil tussen deze verschillende broden. Voor jou hebben we de populairste broden op een rijtje gezet:

Volkoren (Wholemeal)

Volkorenbrood is gemaakt van volkorengranen die tot een fijne textuur zijn gemaken, waardoor het brood een fijne textuur heeft en bruin wordt. Volkorenmeel bevat meer vezels dan witte bloem en bevat daarnaast ook meer vitamines en mineralen.

Daarnaast heb je ook een volkoren brood die de gehele graan bevat. Dit is een rijke bron van koolhydraten, proteïnes onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen.

Meergranen

Meergranen wordt vaak gemaakt van witte bloem, met daar granen aan toegevoegd. Ondanks dat het van witte bloem is gemaakt, bevatten deze broden meer vezels en geven ze meer energie dan wit brood.

Rogge-

Roggebrood heeft een zwaardere textuur, door een lagere hoeveelheid gliten. Volkoren roggebrood met toegevoegde granen heeft een grotere hoeveelheid vezels en vitamines, dan lichtere rogge.

Zuurdesem

De hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen varieert afhankelijk van de gekozen bloem. Volkoren zuurdesem heeft de voorkeur. Autentieke zuurdesem neemt een lange tijd on beslag om geproduceerd te worden.

Vezelrijk wit

Vezelrijk witbrood zijn witte broden die toegevoegde vezels hebben. Dit maakt het brood een betere keuze dan witbrood, speciaal voor mensen die liever geen volkorenbrood eten.

Gluten-vrij

Gluten-vrije broden zijn gemaakt van een alternatieve graan dan tarwe. Deze broden zijn speciaal voor mensen met een gluten intolerantie, maar bieden geen bijkomende gezondheidsvoordelen.

Tuinbrood

Tuinbrood is 100% natuurlijk. Het bevat alleen maar natuurlijke en gezonde ingrediënten. Tuinbrood bevat onder andere wortel, tomaat en selderij. Daarnaast bestaat het brood uit wel 11 verschillende zaden en granen. Hierdoor zit het brood vol met gezonde voedingsstoffen. Het brood zit vol eiwitten, proteïnen, mineralen en vitaminen.

Niet alle broden zijn hetzelfde gemaakt. Kies het liefste voor een zware, dicht brood met veel granen en zaden. Wil je een gezond brood, ga dan voor een volkoren, volkoren roggebrood of zuurdesem.

de Kerststol

Lekker Nederlands: de Kerststol!

De Kerststol is een typisch Nederlands brood, vooral populair tijdens de Kerst. Deze traditionele maaltijd is vergelijkbaar meet een fruitcake of stollen die in andere landen worden gegeten. Vergelijkbaar met deze baksels wordt droog fruit in brandy (of rum) toegevoegd aan het deeg, waardoor het brood vochtig blijft. Soortgelijke broden worden door heel Europa ook tijdens de Kerst en Pasen gegeten. Tijdens de feestdagen is het voor een bakker dus extra druk!

Wat is een Kerststol?

De meesten zullen natuurlijk wel weten wat een Kerststol is, maar voor degene die nog nooit een Kerststol hebben gegeten: De Kerststol is een brood, gevuld met onder andere rozijnen, amandelen en kaneel. Daarnaast wordt er aan het deeg ook suiker, zout, ongezouten boter, eieren en rum/brandy toegevoegd. Om het brood af te maken wordt het gevuld met amandelspijs en poedersuiker. Eventyeel worden er ook nog stukjes amandel op het brood gelegd.

De geschiedenis van de stol

Volgens archieven is de eerste stol gemaakt door haver, bloem en water met elkaar te mengen. Maar dit leek nog lang niet op de Kerststol die we nu kennen. Het eerste Kerst gebakje of de stol os hemaakt dateert uit 1427 bij het Saksische koninklijke hof. Destijds werd er olie gebruikt in het brood, in plaats van boter. Het gebruik van boter was verboden. Maar door de hoge kosten van olie werd olie in 1490 vervangen door boter en werd het verbod dus opgeheven. Mensen konden nu genieten van een veel lekkerdere, lichtere en zoeter brood. En sinds die tijd heeft de Kerststol zich ontwikkeld tot wat we tegenwoordig eten tijdens de Kerst!

Variaties van Kerstbrood

  • Er zijn ook veel variaties van de Kerststol. In sommige variaties word gember toegevoegd, of worden rozijnen vervangen door gedroogde appel, bessen en kiwi’s.
  • De Paasstol is een andere variatie. Dit brood is vergelijkbaar met de Kerststol, en wordt tijdens de Pasen gegeten. Dit brood staat ook wel bekend als Paasbrood.

Bakker Bertram Amsterdam

En bij Bakker Bertram verkopen wij natuurlijk ook heerlijke verse Kerstollen voor de feestdagen. Dus heb jij nog een heerlijke stol nodig? Kom dan gewoon even langs bij onze winkel!

leuke feitjes over brood

De leukste weetjes van brood op een rijtje!

Wie houdt er nou niet van brood? Iedereen toch wel?! Als ontbijt, lunch of misschien zelfs in de avond. Ook tijdens de feestdagen is brood vaak belangrijk, denk aan een Paasbrood of Kerstbrood. Brood wordt wereldwijd gegeten en is één van de populairste voedingsproducten. Maar wat weet je eigenlijk allemaal over brood. Hieronder hebben wij een aantal weetjes over brood op een rijtje gezet:

Fun facts

Wij hebben een aantal leuke feitjes over brood op een rijtje gezet!

  1. Gesneden brood was pas uitgevonden in 1928.
  2. Brood is niet goed voor eenden.
  3. Brood wordt sneller oud in de koelkast dan op kamertemperatuur.
  4. Voor de gum werd uitgevonden, werd brood gebruikt om potlood uit te vegen.
  5. Het zachte gedeelte van brood wordt ook wel ‘kruim’ genoemd.
  6. In IJsland bestaat een brood die wordt bereid door het te begraven naast een warmwaterbron.
  7. In 10 seconde kan er met een maaidorser genoeg tarwe worden geoogst voor 70 broden.
  8. Boeren verdienen ongeveer 5 cent (of minder) aan elk brood die verkocht wordt.
  9. Bijgeloof zegt dat het ongeluk brengt om je brood op zijn kop te leggen.
  10. Volgens een Brits onderzoek eten meer mannen dan vrouwen eten brood.
  11. Een Nederlander eet gemiddeld 45 kg brood per jaar.
  12. Vokoren brood wordt het meest gegeten in Nederland.
  13. Witbrood is niet ongezonder dan bruin brood, maar bevat vaak minder voedingsstoffen.
  14. Brood is al eeuwenoud.
  15. Breakfast staat voor het onderbreken van het vasten.
  16. Ontbijt staat voor het beginnen met eten (ont = voorafgaand aan; bijt = eten).
  17. De korst van brood ontstaat door de scheikundige reactie tussen suikers en eiwitten die optreed tijdens het bakken.

Hebben we nog een leuk feitje gemist? Stuur ons dan een berichtje!

Bakker Bertram Amsterdam

En brood is natuurlijk het lekkerste als het vers is, vers van de bakker. Bij Bakker Bertram in Amsterdam bakken wij het brood dagelijks vers. Wij werken met zowel oude familierecepten als nieuwe recepten, om de lekkerste broden te kunnen bakken. Wie houdt er nou niet van de geur van vers gebakken brood? Ben jij wel eens bij ons langs geweest? Naast broden verkopen wij ook vele andere lekkernijen en kun je ook onze eigen jam en bier proeven! Kom snel een keertje langs!

granola

Huisgemaakte granola bij Bakker Bertram!

Granola is de perfecte snack om even snel op te eten en daarnaast ook het perfecte ontbijt in combinatie met fruit en yoghurt. Granola bestaat uit onder andere havermout, nootjes en honing. Deze mix wordt gebakken en zo ontstaat een losse consistentie vergelijkbaar met cornflakes.

Interessante feitjes

Ben jij ook zo gek op granola? Wij hebben een aantal leuke feitjes over granola voor jou op een rijtje gezet:

1. Het begin van Granola: Granola was uitgevonden in Dansville, New York, door James Caleb Jackson in 1863.

2. Granola reep: Vergelijkbaar met muesli, wordt granola vaak verkocht in de vorm van een snack reep (granola reep/ mueslireep).

3. Spijsvertering: Granola draagt bij aan een verbeterde spijsvertering. Het bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat helpt bij het reguleren van de spijsvertering.

4. Gewichtsverlies: Granola is een lichte, maar wel vullende maaltijd die een gezonde boost geeft aan het lichaam. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je de rest van jouw dieet aanpast, indien je als doel hebt om af te vallen!

5. Verminderen cholestrol: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de oplosbare vezel in granola bijdraagt aan het verminderen van schadelijke cholestrol.

6. Meer energie: Een andere reden dat veel hikers granola meenemen op hun trip is omdat een geconcentreerde vorm van energie is, het geeft je een extra boost wanneer je het nodig hebt volgens verschillende studies.

Daarnaast kent granola nog veel meer voordelen! Maar naast deze voordelen is het ook nog gewoon eens super lekker. Zeker als het vers is!

Hoe eet ik granola?

Maar naast een snack en ontbijt kun je granola ook eten in veel andere situaties. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  1. Mix het met yoghurt en voeg er wat fruit aan toe!
  2. Voeg het toe aan muffins.
  3. Bak het mee in een brood.
  4. Maak je eigen granolareep. Het enige wat je nodig hebt is granola, honing, pindakaas en chocolade.
  5. Gooi het door de salade.
  6. Voeg het toe aan je havermout voor een knapperige verassing.
  7. Voeg het toe aan een smoothie.
  8. Eet het met verwarmde melk.
  9. Gebruik het als vulling, in plaats van broodkruimels.
  10. Rol je kip erin en bak het voor knapperige kip.
  11. Eet het gewoon los, met wat nootjes en gedroogd fruit.

Probeer ook eens de granola pot bij Bakker Bertram met homemade granola, magere yoghurt, pistache en honing!

 

brood

De geschiedenis van brood!

Brood, en al zijn velen vormen, is ‘s werelds meest geconsumeerde voedsel. Het is een belangrijke bron van koolhydraten en is daarnaast ook nog eens compact. Brood is daarom ook al duizenden jaren een belangrijk deel van ons dieet. Recente onderzoeken suggereren dat de mens al 30.000 jaar geleden brood bakten!

In de prehistorie werd er pap gemaakt van water en granen, vanaf hier was het nog maar een kleine sprong naar het koken/ bakken van deze mix. Deze mix werd uiteindelijk ‘gekookt’ op verhitte stenen. Maar de vraag is natuurlijk hoe de mensheid overgestapt is van dit prehistorische platbrood, naar een luchtig brood zoals we deze tegenwoordig kennen.

Er zijn drie ‘hoofd’ uitvindingen die hebben geleid tot de creatie van modern brood:

1. Zuurdesem/ Rijsmiddel

Zuurdesem is hetgene wat een brood laat rijzen, voor een licht en luchtig brood. Brood zonder zuurdezem staat ook wel bekend als platbrood (bijvoorbeeld pita, Indase naan en tortilla’s), en lijkt het meeste op het brood dat vroeger werd gemaakt.

Het meest gebruikelijke rijsmiddel voor brood is gist. De commerciële productie dateert ongeveer uit 300 jaar voor Christus. Het brood werd gemaakt in het oude Egypte, door geschoolde broodmakers.

2. Geraffineerde bloem

De eerste granen voor brood zijn met de hand gemalen met behulp van stenen. Dit resulteerde waarschijnlijk in grof volkoren brood. Rond 800 jaar voor Christus werd dit proces verfijnd door Mesopotamiërs. Twee ronde en platte stenen werden gebruikt om het graan te maken. De stenen werden continu gedraaid door dieren of slaven. Hierdoor onstond een gladde, verfijnde bloem. Later werd de bloem ook nog gezeefd om de zemelen en kiemen uit de bloem te verwijderen.

3. Gemechaniseerd snijden

Voor honderden jaren werd brood verkocht in zijn geheel, om thuis te snijden. Maar in 1917 werd de eerste gemachiniseerde brood snijder ontworpen door een juwelier. Binnen twee jaar werd 90% van het brood verkocht in de winkels, verkocht in sneetjes.

Deze innovaties hebben allemaal geleid tot het brood dat we nu kennen. Maar tegenwoordig heb je veel meer soorten, smaken, vormen, etc. Heb je ook honger gekregen van het lezen van deze blog ;)? Kom dan gewoon even langs bij één van onze winkels in Amsterdam! Wij verkopen de lekkerste broden, allemaal vers gebakken!