qredits

Gespot! Bakker Bertram op Qredits

Gespot! ๐Ÿคฉ Bakker Bertram op #Qredits… Lees het verhaal van Bakker Bertram, dat al 5 generaties lang in de familie is!
ย 
โ€œ๐˜๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ฐ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต: ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ช๐˜ด. ๐˜๐˜ฌ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ด ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ค๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜‰๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ, ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ง๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜‰๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด. ๐˜๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜‘๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ. ๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ป๐˜ข๐˜ต. ๐˜‹๐˜ช๐˜ต ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ง๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ฌ.โ€ โœจ
ย 

Nieuw bij Bakker Bertram!

Het is alweer 2021! De tijd vliegt voorbij. En met het nieuwe jaar komen vaak ook een aantal veranderingen. Zo ook bij Bakker Bertram. In 2021 breiden we ons assortiment namelijk uit met de lekkerste broden en ook de lekkerste belegde broodjes. Ben jij benieuwd wat wij allemaal aan ons assortiment toegevoegd hebben? Lees dan vooral verder. We zullen je namelijk een overzicht geven van de nieuwste producten bij Bakker Bertram

Nieuwe broden

Bij ons in de bakkerswinkel werken wij nog volgens oude familierecepten. Daarnaast willen wij echter ook met onze tijd meegaan en vernieuwen. Daarom hebben wij een aantal nieuwe broden toegevoegd aan ons assortiment. Hieronder vind je een overzicht van deze overheerlijke Beaudรฉ desembroden:

 • Pavรฉ natureย – dit is een groot ambachtelijk desembrood, die wordt bereid met biologische roggebloem en tarwe. Het heeft een krokante bite, luchtige structuur en een spekkige smaak. Het brood wordt op de steenovenvloer gebakken.
 • Pavรฉ cรฉrรฉalesย – net als de pavรฉ nature is dit een groot ambachtelijk desembrood. Dit brood wordt gebakken met granen en tarwe. Het brood is op de steenovenvloer gebakken.
 • Baguette de campagneย – een brood met een robuuste vorm en unieke smaak van desem. Het wordt op de steenovenvloer gebakken en wordt gemaakt van tarwe- en biologische roggebloem.
 • Baguette cรฉrรฉalesย – het brood is met de hand ingesneden en wordt op de steenovenvloer gebakken. Het is een desembrood gemaakt van tarwe en granen en heeft een knapperige korst.

De broden bevatten geen geur-, kleur-, broodverbeteraars en e-nummers.

Beaude

Tosti’s en belegde broodjes

Naast deze nieuwe broden hebben wij ook een nieuwe menukaart met tosti’s, warme broodjes en belegde broodjes. Perfect als ontbijt, lunch, of zelfs als je snel iets moet avondeten. En bij ons heb je altijd een vers belegd broodje! Een overzicht van onze nieuwe broodjes:

Tosti’s

 • Boerenham belegen kaas & ketchup;
 • Belegen kaas van NIXX extra veel kaas & ketchup;
 • Hot & Spicy chorizo, jalapeno & chipotle crรจme;

Warm

 • Broodje kalfsvlees kroket met mosterd;
 • Broodje omelet;

Belegde broodjes

 • Wentelteefje op ons suikerbrood;
 • Avocado toast gekookt eitje;
 • Brioche bol met belegen kaas gezond;
 • Huisgemaakte tonijnsalade op zuurdesembrood;
 • Zalm mierikswortel kappertjes rode ui.

Bakker Bertram Amsterdam

Loopt het water al in je mond van deze heerlijke broden? Waarom kom je het dan niet eens proeven? Bakker Bertram bevindt zich op de Cornelisschuytstraat 34 in Amsterdam. Wij zijn doordeweeks geopend van 8 uur in de ochtend tot 6 uur in de avond. Kom je liever in het weekend een keer langs? Klik hier dan om al onze, en onze meest actuele openingstijden te bekijken.

 

 

 

 

seenons

Bakker Bertram restafval vrij door Seenons!

Vervuiling is een groot probleem in de wereld. Dagelijks produceren bedrijven veel afval wat allemaal in de restafval terecht komen. Dit afval kan niet opnieuw worden gebruikt, waardoor we de wereld onnodig vervuilen. Wanneer we ons afval beter zouden scheiden, zouden we gebruik kunnen maken van het afval om andere producten te produceren. Met als resultaat: minder restafval! Omdat we dit bij Bakker Bertram erg belangrijk vinden zijn we een samenwerking aangegaan met Seenons!

Seenons

Het bedrijf Seenons heeft als doel om 100.000 bedrijfen restafval-vrij te maken. Het aantal restafval dat we produceren is zorgwekkend. We vervuilen de wereld onnodig en verliezen waardevolle grondstoffen, doordat deze op een grote berg met ander afval terecht komt. Daarnaast is de afvalbranche niet goed ingericht. Er rijden dagelijks afvaldienstverleners van verschillende bedrijven door dezelfde straat om bedrijfsafval op te halen. Dit zorgt voor onnodig veel verkeersbewegingen en CO2 uitstoot.ย 

Bij Seenons geloven ze dat er een toekomst bestaat waarin er 0% restafval overblijft. Seenons doet dit door het voor bedrijven gemakkelijk te maken om afval te scheiden en het vervolgens op een gescheiden en duurzame manier op te laten halen. Wil jij daar meer over weten? Neem dan een kijkje op de website van Seenons: klik hier.

Seenons & Bakker Bertram

En bij Bakker Bertram dragen wij graag een steentje bij aan een betere wereld! Daarom zijn wij een samenwerking met Seenons begonnen, om zo ook ons afval te kunnen scheiden op een duurzame manier. Duurzaam ondernemen noemen wij dat! Zo kan oud brood goed gebruikt worden om bier te maken, sinaasappelschillen kunnen gebruikt worden om zeep te maken, koffiedrab kan gebruikt worden voor onder andere pennen en notitieblokjes, en ga zo maar door. Het zou zonde zijn als dit allemaal bij het restafval terecht zou komen.ย 

Scheiden jullie je afval ook al? #duurzaamondernemen #restafvalvrij

 

Gespot in een Time to Momo!

GESPOT! Ons eigen stukje in @timetomomo ๐—”๐—บ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐—บ.

“๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ง๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ช๐˜ฏ 1890 ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ˆ๐˜ฎ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ด๐˜ฆ ๐˜‘๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ. ๐˜›๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ ๐˜ป๐˜ช๐˜ต ๐˜‰๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ด ๐˜š๐˜ค๐˜ฉ๐˜ถ๐˜บ๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ต. ๐˜Ž๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ง๐˜ง๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ช๐˜ง ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ. ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ง 7.30 ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต.”

 

 

 

brood

Misconcepties over broodโ€ฆ

Brood is al honderden, misschien wel duizenden, jaren een belangrijk onderdeel van onze voeding. Maar tegenwoordig kiezen veel mensen toch liever voor een alternatief, omdat dit gezonder zou zijn. Denk aan granola, muesli of havermout. Want brood is toch ongezond? Brood is toch een dikmaker? Maar klopt dat wel allemaal? Er is namelijk veel te lezen over brood, maar niet alles wat je leest moet je geloven. Wij zetten een aantal van deze veelvoorkomende misconcepties over brood op een rijtje:

1. Brood zorgt voor een laag bloedsuikergehalte

Niet waar! Wanneer je alleen maar brood eet, zonder beleg, dan kan dit inderdaad leiden tot een laag bloedsuikergehalte. Maar wanneer je jouw brood belegd, met bijvoorbeeld kaas, boter of iets anders, dan is dit gemakkelijk te voorkomen. En laten we eerlijk wezen, hoe vaak eet jij een broodje zonder beleg?ย 

2. Brood is een dikmaker

Wanneer je gaat diรซten is het vaak brood, wat we als eerste gaan mijden. Want van brood wordt je nou eenmaal dikโ€ฆ Maar dit hoeft helemaal NIET zo te zijn. Wanneer je niet teveel, want teveel is nooit goed, brood eet en gewoon een evenwichtig dieet hebt hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs wanneer je aan het afvallen bent, kan brood nog steeds deel uitmaken van jouw dieet. Ga dan bij voorkeur wel voor brood die meer vitamines, mineralen en vezels bevat en vermijd wit brood zoveel mogelijk.ย 

3. Brood zorgt voor een opgeblazen gevoel

Er zijn veel mensen die na het eten van brood een opgeblazen gevoel krijgen. Dit hoeft echter niet aan het brood te liggen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de gevoeligheid voor gist, gluten, tarwe of bijvoorbeeld de combinatie van meel en eiwitten. Dit verschilt per persoon. Gelukkig is er genoeg keuze brood, waar jij misschien dan geen opgeblazen gevoel krijgt!

4. Brood is gezonder als het geen gluten bevat

Niet waar. Er wordt vaak gedacht dat glutenvrij brood gezonder is dan ander brood. Gluten zorgen voor de structuur van een brood. Een glutenvrij brood bevat alternatieve ingrediรซnten voor de structuur van het brood. Dit kunnen ook vetten of suikers zijn. Een glutenvrij brood hoeft dus zeker niet gezonder te zijn dan andere broden. Om dit te controleren, moet je toch echt naar de overige ingrediรซnten kijken.

Nu al deze misconcepties over brood uit de lucht zijnโ€ฆ Is het de perfecte tijd om even langs te komen bij Bakker Bertram in Amsterdam voor een ambachtelijk gebakken brood! Welk brood is jouw favoriet?

 

 

zout

Het belang van zout bij brood bakken!

Bij het bakken van onze broden gebruiken we zout. Maar wat betekent zout eigenlijk voor je brood en hoe veel zout moet je toevoegen voor het perfecte brood. Als je veel brood eet, is de kans groot dat je het merendeel van jouw zoutinname krijgt via jouw broodjes. Benieuwd naar de rol van zout in brood, lees dan vooral verder?

Wat is de rol van zout bij het bakken?

 • Zout is een natuurlijke antioxidant in het deeg, die niet alleen maar smaak toevoegt maar ook helpt bij het naar voren brengen van andere smaken en aroma’s die aanwezig zijn in het bloem en andere ingrediรซnten.ย 
 • Naast het versterken van de smaak van het brood, speelt zout een rol bij het versterken van de glutenstructuur en sterkte van het deeg. Het helpt het brood om koolstofdioxidegas vast te houden, dat wordt gevormd tijdens het gisten.ย 
 • Zout vertraagt de gisting en enzymactiviteit in deeg.ย 
 • Vanwege de vochthoudende eigenschappen in zout, kan het ervoor zorgen dat een brood langer houdbaar blijft. In een vochtige omgeving kan dit er echter voor zorgen dat de korten zacht wordt en het brood vochtig.ย 

Hoe veel zout zit er gemiddeld in een brood?

Bij het bakken van brood ligt het percentage zout dat toegevoegd wordt aan brood tussen de 1,8 en 2,2% van de totale hoeveelheid bloem. Dit is afhankelijk van het recept en de voorkeuren. Te weinig zout kan leiden tot zachte broden, terwijl we een brood met een zoutgehalte boven de 2,2% vaak te zout vinden.ย 

Wat voor een zout wordt gebruikt bij het bakken van broden?

Het maakt niet uit wat voor een zout je gebruikt, als de zoutkristallen maar fijn genoeg zijn. Het zout moet makkelijk op te lossen zijn. Voor de smaak zal het niet veel uitmaken wat voor een zout je gebruikt.ย 

Is zout echt nodig in brood?

Het korte antwoord is: JA! Het is mogelijk om broden te bakken zonder zout. Echter zal je brood beter smaken en er beter uitzien wanneer je zout toevoegt. Natuurlijk kun je jouw zoutinname verminderen, door te kiezen voor een brood die relatief weinig zout bevat.ย 

Waar haal je de beste broden?

Bij Bakker Bertram natuurlijk! ๐Ÿ˜‰ Bij ons in de winkel bakken we nog steeds broden volgens oude familierecepten. Daarnaast gaan we natuurlijk ook met de tijd mee, en vernieuwen we onze recepten continu! Heb jij onze verse broden al eens geproefd? Neeโ€ฆ kom dan eens bij ons langs.ย 

 

 

 

baguette amsterdam

De geschiedenis van de baguette!

Naast wijn, kaas en de baret, is de baguette รฉรฉn van de nationale symbolen van Frankrijk. Elke dag worden er in Frankrijk ruim 30 miljoen baguettes verkocht en gegeten. De welbekende baguette is tegenwoordig over de hele wereld verspreidโ€ฆ Maar is deze baguette dezelfde als je in Frankrijk kunt eten. Hoe is de baguette eigenlijk precies ontstaan? Lees alles wat je moet weten over de baguette en de geschiedenis van de baguette in deze blog:ย 

De geschiedenis van de baguette

De precieze origine van de baguette is niet bekend, maar er bestaan een aantal mythes over het ontstaan. Het bekendste verhaal in Frankrijk is het verhaal dat de oorsprong verband houdt met het ontstaan van de Parijse metro. De ondergrondse werkers hadden de bakkers gevraagd een brood te bakken, die ze niet hoefde te snijden met een mes, maar gewoon met hun handen konden breken. Hierdoor hoefde de werkers geen messen meer mee te dragen, en zou geweld onder de werkers afnemen.ย 

Een ander verhaal heeft te maken met een wet die Franse bakkers verbood om voor 4 uur โ€˜s ochtends wakker te worden. Daarom moesten de bakkers een brood verzinnen, die niet zoveel tijd nodig had om te rijzen als een traditioneel brood. En dit was dus de baguette geweest. Een ander Frans verhaal van het ontstaan van de baguette heeft te maken met de oorlogen van Napoleon Bonaparte. Een lang en dunner brood was gemakkelijker te vervoeren door de soldaten. Het laatste verhaal suggereert dat de baguette niet eens in Frankrijk is uitgevonden, maar net als de croissant in Oostenrijk. De baguette zou in Wenen zijn uitgevonden in de 19e eeuw. Maar dit verhaal is een stuk minder populair in Frankrijk.

Eerst Frankrijk, nu de wereld

In Frankrijk zijn er verschillende soorten baguettes, met allemaal hun eigen eigenschappen. Het recept blijft natuurlijk hetzelfde, maar de vorm en de kort verschilt. Een baguette is gemiddeld 65 cm lang en weegt 250 gram. In Frankrijk worden er gemiddeld 30 miljoen baguettes gegeten per dag. Maar door de jaren heen heeft de baguette de wereld veroverd. In Algerije worden er zelfs nog meer baguettes gegeten dan in Frankrijk. Ook in Marokko, Tunesiรซ en Vietnam worden dagelijks baguettes gegeten. Over de hele wereld worden baguettes verkocht, maar let wel op dat deze niet in elk land hetzelfde smaakt als een originele baguette!

Bakker Bertram Amsterdam

En natuurlijk kennen we de baguette in Nederland ook. Bij Bakker Bertram bakken we onze baguettes nog volgens oud familierecept. Elke dag vers voor jou gebakken! Dus haal bij ons een heerlijke baguette, zoals die ook in Frankrijk zou proeven. Kom eens langs!

 

 

speltbrood

De voordelen van speltbrood!

Wat is jouw favoriete broodsoort? Eรฉn van onze favorieten is een speltbrood. Is dat ook jouw favoriet? Dan heb je geluk, een speltbrood heeft namelijk verschillende voordelen. Want houdt je veel van brood en eet je het veel, dan kun je het beste een gezond brood eten! In deze blog bespreken we de voordelen van een speltbrood. Maar laten we beginnen bij het begin: wat is een speltbrood?

Wat is een speltbrood?

Spelt is een soort tarwe, waarvan de verschillende varianten die we vandaag kennen zijn voortgekomen. Speltbrood is de laatste jaren steeds populairder geworden, dit komt vooral door de vele voordelen. Het brood heeft namelijk verschillende voordelen voor de gezondheid!

Wat zijn de voordelen van speltbrood?

  • Spelt is een soort tarwe die nog niet verwerkt is, of gekruist is met andere tarwes. Dit betekent dus dat het een relatief zuivere tarwe is.ย 
  • In vergelijking tot andere tarwesoorten bevat spelt relatief veel vitamines en mineralen. Het brood is vooral rijk aan vitamine B en vitamine E.
  • Speltbrood bevat alle acht essentiรซle aminozuren. En dankzij de vitamine B2 worden deze ook beter door het lichaam opgenomen.ย 
  • Tryptofaan, is รฉรฉn van de ingrediรซnten in spelt die bijdraagt aan onze mentale en emotionele welzijn.ย 
  • Spelt kan beter verteerd worden dan gewone tarwe. Dit komt dordat spelt minder gluten bevat en daarnaast relatief veel vezels bevat. Sommige mensen met een tarweallergie kunnen hierdoor spelbrood eten.ย 
  • Door het hoge gehalte aan vezels, is het brood uitstekend geschikt voor mensen met constipatieproblemen.ย 
  • De essentiรซle vetzuren die in een speltbrood zit, draagt bij aan een normale hersenfunctie.

Waarom zou je kiezen voor dit brood?

De vele voordelen van dit brood maakt het een interessante optie voor mensen die veel brood eten. Het is daarbij wel belangrijk dat het brood wordt gemaakt van volkoren speltmeel. Bij geraffineerde bloem, zijn veel van de voedingsstoffen die voordelig zijn verwijderd.ย 

Waar haal ik het lekkerste speltbrood?

Het lekkerste en meest verse speltbrood haal je natuurlijk bij Bakker Bertram in Amsterdam! Wij bakken ons brood dagelijks vers en bakken nog steeds broden volgens oude familierecepten. Maar daarnaast gaan wij ook met onze tijd mee en vernieuwen wij recepten. Kom eens een speltbrood proberen bij Bakker Bertram!

 

 

 

Stroopwafel

Typisch Nederlands: alles wat je moet weten over stroopwafels!

Wanneer je nadenkt over eten die typisch Nederlands is, zul je misschien eerst denken aan oer-Hollandse gerechten zoals stamppot en boerenkool. Maar waar denk je aan als we het hebben over typisch Nederlandse lekkernijen? Misschien drop, speculaasjes of misschien toch onze pepernoten. Maar vergeet ook niet onze stroopwafels! In deze blog staat de stroopwafel centraal. Want wat is een stroopwafel eigenlijk en hoe is deze ontstaan? En misschien wel de belangrijkste vraag, die wij in onze blog beantwoorden: waar haal ik de lekkerste stroopwafel?

De stroopwafel

De stroopwafel is een veel gegeten wafel in Nederland. De wafel wordt gekenmerkt door zijn ronde vorm en het geruite patroon op de wafel. De stroopwafel bestaat uit twee wafel helften, met daartussen stroop. De wafel wordt gemaakt van deeg. Het deeg wordt allereerst in een wafelijzer gedaan, en wordt vervolgens (na het bakken) doormidden gesneden. Vervolgens wordt de stroop aangebracht tussen de twee helften van de wafel, de twee helften van de koek worden door middel van de stroop weer aan elkaar geplakt. De stroopwafel kan in verschillende formaten worden gekocht. Zo heb je stroopwafels met een diameter van slechts een paar centimeter, maar heb je ook stroopwafels met een diameter van ruim 20 centimeter. De oorspronkelijke stroopwafel had echter een diameter van 10 centimeter.ย 

Het ontstaan

De stroopwafel is ontstaan in het begin van de 19e eeuw (1810) in Gouda ontstaan, en staat daardoor ook wel bekend als Goudse wafel. Stroopwafels waren relatief goedkoop, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze ook populair in gebieden buiten Gouda. Tegenwoordig worden stroopwafels ook buiten Nederland gegeten. Ze zijn vaak dan wel iets anders dan de Nederlandse stroopwafels.ย 

Leuke weetjes

 • Er zijn ook stroopwafels met andere smaken, zoals honing en hazelnoot. Deze ingrediรซnten worden dan aan de stroop toegevoegd.ย 
 • Een stroopwafel kun je zowel koud als warm eten.ย 
 • Zorg dat je stroopwafels koel bewaard, maar leg ze niet in de koelkast.ย 
 • Per jaar worden er meer dan 20 miljoen pakjes stroopwafels verkocht.ย 
 • Er bestaan ook glutenvrije en biologische stroopwafels.ย 
 • Stroopwafels kun je ook invriezen.ย 
 • De grootste stroopwafel ooit gemaakt een diameter van 2,5 meter had. De stroopwafel was gemaakt in Gouda en bestond voor 40 kilo uit deeg en uit 20 liter stroop.ย 

Bakker Bertram Amsterdam

De lekkerste stroopwafels haal je natuurlijk bij Bakker Bertram in Amsterdam! Bakker Bertram is een ambachtelijke bakker in Oud Zuid. Alles wat wij verkopen hebben wij met liefde gebakken! De meeste van onze recepten zijn nog oude familierecepten, maar we gaan ook graag met onze tijd mee en vernieuwen onze recepten regelmatig. Kom ook eens bij ons langs!